Κυριακή, 25 Μαΐου 2014

Όταν απορείς θα βρεις… όταν βρεις συνέχισε να απορείς.

Κάθε άνθρωπος έχει μέσα του έναν μαθητή και έναν δάσκαλο.
Όσο ο μαθητής τοποθετεί «γιατί» στον δάσκαλο, ο δάσκαλος αναζητά τις απαντήσεις.


Όσο επιμένει ο μαθητής στα γιατί ανοίγεται το τμήμα Σοφίας στον δάσκαλο.

Ο δάσκαλος αρχίζει να παραθέτει στον μαθητή τα επειδή.
Οι δυο τους μαθητής και δάσκαλος όταν αρχίζουν να αναζητούν τα πως τότε η διαδρομή της διδασκαλίας μετατρέπεται σε Πνευματική ανάπτυξη. 


Βασική προϋπόθεση για όλο αυτό είναι τα συνεχόμενα γιατί που θα θέτει ο μαθητής στον δάσκαλο. Όσες περισσότερες απορίες έχει τόσο πιο πολύ ψάχνει. Όσο ψάχνει μεταφέρεται από το «επιφάνεια- ανούσιο» στο ουσιαστικό σημείο της ζωής.

Ο μαθητής λοιπόν οφείλει να «στριμώχνει» τον δάσκαλο με απορίες γιατί έτσι ο ένας αναπτύσσεται και ο άλλος αναβαθμίζεται.
Ξεκίνα λοιπόν τις ερωτήσεις σου, μη μένεις όμως στην πρώτη απάντηση γιατί θα είσαι στην επιφάνεια.

Γιατί οι άνθρωποι δεν με καταλαβαίνουν ή γιατί δεν μου φέρονται καλά ( παράδειγμα)  ? Οι πρώτες απαντήσεις που θα πάρεις θα είναι κάπως έτσι «επειδή σκέφτονται μόνο τον εαυτό τους». Γιατί θεωρώ ότι δεν μου φέρονται καλά ? Τι δεν κάνουν ? Γιατί δεν το κάνουν ? κλπ Οι ερωτήσεις σε κάθε δρόμο είναι αμέτρητες. Ο καθένας θα βγει στον δικό του δρόμο. Ο μαθητής θα ρωτά και ο δάσκαλος θα αναζητά τις απαντήσεις. Στην αρχή ο μαθητής και ο δάσκαλος θα είναι από το ίδιο «στρατόπεδο»  εγώ- εγώ. Όσο ο μαθητής έχει «απαιτήσεις» και πηγαίνει τις ερωτήσεις σε βάθος, ο δάσκαλος θα μετατραπεί από εγώ σε εαυτό. Όσο συνεχίζουν την συνεργασία ο εαυτός θα ανοίξει την πύλη του Ανώτερου Εαυτού. Ο μαθητής θα καταλάβει ότι αυτό είναι ένα σπουδαίο ταξίδι προς το όλον και τότε δεν θα σταματήσει, απλώς θα δώσει ένα νόημα αναβάθμισης στη ζωή του. Η ζωή να θυμάσαι ότι είναι μία συνεχόμενη διδασκαλία, μία μόνιμη έρευνα, μία μόνιμη αναζήτηση. Όταν απορείς πάντα θα βρίσκεις. Όταν θεωρήσεις ότι βρήκες τότε «βολεύτηκες» και εκεί είναι που θα χάσεις το «παιχνίδι», τότε η ζωή θα πάρει τον κυρίαρχο ρόλο κι εσύ θα χάσεις την ευκαιρία να ηγείσαι του εαυτού σου. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη νίκη, κατά τον Πλάτωνα, η νίκη προς τον εαυτό μας. Να γίνουμε εμείς οι κύριοι τόσο του εαυτού μας αλλά και της ζωή μας.

ετικέτα ( τέχνη ζωής )

Δωροθέα