Τετάρτη, 28 Μαΐου 2014

Μέχρι πότε μπορείς να «πνίγεσαι» ?

Κάθε μέρα ο κάθε άνθρωπος έχει ανάλογες διαδρομές που βιώνει από τη δουλειά του, από τα προβλήματά του, από τις σχέσεις του.
Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει προβλήματα, μικρά ή μεγάλα δεν θα τα κοστολογήσουμε, απλώς γιατί δεν μπορούμε. Ο κάθε ένας από μας αυτά που βιώνει, εκείνη τη χρονική περίοδο που τα βιώνει τα θεωρεί άλλα βαριά και άλλα ελαφριά.


Πώς όμως χειριζόμαστε τους εαυτούς μας μέσα από αυτά που βιώνουμε στην κάθε μας μέρα?
Δοκίμασε όταν επιστρέψεις στο σπίτι σου από έξω, από τη δουλειά σου, να φορέσεις τις πιτζάμες σου πάνω από τα ρούχα σου και τις παντόφλες σου πάνω από τα παπούτσια σου. Μη πεις ότι δεν χωράνε, προσπάθησε, πίεσε κι αν δεν μπουν καλά δεν πειράζει συνέχισε έτσι κι ας σε ενοχλούν.
Την άλλη μέρα βγάλε τις πιτζάμες και πάνω από τα χθεσινά σου ρούχα βάλε τα καινούργια.
Το μεσημέρι ή βράδυ που θα επιστρέψεις βάλε πάλι τις πιτζάμες σου πάνω από τα ρούχα σου, τα σημερινά και τα χθεσινά.
Όλο αυτό κάντο μία βδομάδα. Στο τέλος της εβδομάδας θα βρίσκεσαι να φοράς όλα σου τα ρούχα μαζί το ένα πάνω από το άλλο.
Λες ότι δεν θα νιώθεις άνετα ? Λες ότι θα σε σφίγγουν ? Λες ότι είναι βλακεία ? 

Τότε γιατί το κάνεις ως προς την κακή σου διάθεση, τον θυμό σου, την οργή σου κλπ? Επιστρέφεις στο σπίτι σου και κάνεις προσπάθειες να αλλάξεις τη διάθεσή σου, να χαμογελάσεις, να ξεχάσεις ότι πέρασες. Με αποτέλεσμα να φοράς πάνω από την καθημερινότητά σου, άλλη διάθεση- πιτζάμες. Κοιμάσαι με όλα τα «κακώς κείμενα» της μέρας σου, ξυπνάς την άλλη μέρα και βάζεις πάνω από το χθες καινούργια ρούχα, δες το θετικά λες. Νέα μέρα σήμερα και πας να βιώσεις ένα παρόμοιο χθες σήμερα. Τότε που στο καλό είναι το αυθεντικό ? Πώς θα γίνει να βιώνω την κάθε μου μέρα με αισιοδοξία?
Αν δεν αδειάσεις τα σκουπίδια σου, θα τα κουβαλάς πάντα πάνω σου. Εσύ δεν θα το καταλαβαίνεις αλλά το μέσα σου πονά και υποφέρει. Δεν έχει αδειάσει.
Για να συμβεί λοιπόν αυτό το κάθε μέρα νέα μέρα και μοναδική, οφείλεις να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου να αδειάζει από όλα τα «κακώς κείμενα». Είσαι άνθρωπος οπότε ναι θύμωσες, ναι φοβήθηκες, ναι δεν μπόρεσες να βρίσεις έναν πελάτη, είναι τόσα πολλά που σε βαραίνουν μέσα στη μέρα σου. Εσύ ξέρεις το φορτίο της. Μόνο εσύ λοιπόν μπορείς να το αδειάσεις. Όχι να το αγνοήσεις και να κάνεις πως δεν υπάρχει, αλλά να του δώσεις διέξοδο.
Οι τρόποι να τα βγάζεις όλα αυτά από μέσα σου είναι πρώτον να αφιερώνεις χρόνο όταν επιστρέψεις στο σπίτι σου να αδειάσεις όλα όσα σε βαραίνουν. Επέλεξε να απομονωθείς για λίγο και βγάλε από μέσα σου κάθε τι που σε ενόχλησε, μίλα έστω και στον αέρα. Αν δε μπορείς να μιλήσεις γράψτα και απεύθυνε τον λόγο σε όλους αυτούς που ήθελες να μιλήσεις. Θύμωσα με τον τάδε γιατί μου είπε αυτό, ήθελα να τον βρίσω αλλά κρατήθηκα. Φοβήθηκα ή αγχώθηκα όταν είδα αυτόν τον λογαριασμό. Κλάψε αν σε βοηθάει, φώναξε. 

Κάποιες φορές βοηθητικό είναι ένα μαξιλάρι εκτόνωσης θυμού. Χτύπα το μαζί με τη φωνή. Μπορείς να αγοράσεις οικονομικά ποτήρια και να τα σπας για να εκτονώνεις. Όλα αυτά μπορεί να σου μοιάζουν «έλα μωρέ, βλακείες», όμως δεν είναι. Όπως πριν φας πλένεις τα χέρια σου, καθάριζε και το μέσα σου για να δεχτεί την ευλογία της τροφής.
Όσο επιτρέπεις στον εαυτό σου να αδειάζει και να καθαρίζει, η καθημερινότητά σου τότε θα έχει άλλη μορφή, διάσταση. Τότε ναι σιγά σιγά και με όλο αυτό τον χειρισμό θα νιώθεις ανακούφιση.
Αν υπάρχουν κι άλλα άτομα μέσα στο σπίτι, μπορείς να τα ενημερώσεις για την διαδρομή αυτή και να την κάνετε μαζί.
Κάθε αρχή και δύσκολη, αλλά η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.  

Παράλληλα δρόμοι για παραπάνω βοήθεια βρίσκονται στα 3 πρώτα μυστικά περάσματα. 

ετικέτα ( ευημερία ) 

Δωροθέα