Τετάρτη, 7 Μαΐου 2014

Φόβος απόρριψης- απογοήτευσης

Ας σκεφτούμε λίγο κάτι. Αν συνέβαινε ένα γεγονός το οποίο σας μετάφερε σε ένα ερημικό μέρος, χωρίς τίποτε από όλα αυτά που απαρτίζουν την καθημερινότητά σας είτε τα καλά είτε τα άσχημα. Σε αυτό το ερημικό μέρος θα βρισκόσασταν εσείς με κάποιο άτομο της αρεσκείας σας. Οι συνθήκες θα ήταν τόσο απλές και λιτές χωρίς τα κλασικά υλικά πρότυπα γύρω σας. Η φύση κι εσείς.

Ξαφνικά λοιπόν μέσα σε αυτό το ερημικό μέρος εσείς από τη μία θα νιώθατε ανασφάλεια και από την άλλη ανακούφιση, αφού όλα αυτά που σας απασχολούσαν μέχρι εχθές τώρα πια δεν θα είχαν καμία σημασία. Για να το κάνουμε πιο εύκολο το σενάριο, θα πούμε ότι η στέγη σας και η τροφή σας θα ήταν εξασφαλισμένα στο ερημικό αυτό μέρος.
Όποια απόρριψη και όποιος φόβος απογοήτευσης που τώρα σας βασανίζουν, θα εξαφανιζόντουσαν μονομιάς.
Γιατί άραγε ? Αφού εσείς είστε εδώ εσείς θα είστε κι εκεί. Μα φυσικά γιατί για τα εδώ προβλήματα σας βασική σας στάση- θέση είναι η εικόνα που θέλετε ή που έχετε ως προς το περιβάλλον σας όχι μόνο το οικείο αλλά και όλο το γύρω σας περιβάλλον.
Που σημαίνει ότι για κάθε σας απογοήτευση και κάθε σας απόρριψη την ευθύνη την έχουν όχι τόσο οι άλλοι, αλλά οι δικοί σας φόβοι ως προς τους άλλους. 

Ποια είναι η εικόνα σας σήμερα. Γιατί νομίζετε ότι δεν αρέσει ? Τι σας πειράζει αν δεν αρέσει? Γιατί μετράει η γνώμη των άλλων για σας ? Η δική σας γνώμη για τον εαυτό σας ποια είναι ? Η δική σας γνώμη για τους άλλους ? Πώς αντιμετωπίζεται τους άλλους όταν κάνουν λάθη ? Πώς αντιμετωπίζεται τον εαυτό σας όταν κάνει λάθη? Μήπως ο εγωισμός σας, σας έχει θέσει ψηλά τον πήχη και στο βωμό μια αξιοπρέπειας φοβάστε ? Που βασίζεται όλος αυτός ο φόβος σας ? Ποιος σας τον έβαλε εκεί μέσα στο κεφάλι σας ? Τι θα πει απογοήτευση για σας ? Πώς φαντάζεστε ότι απογοητεύεται τον περίγυρό σας ? Δεν έχετε καταφέρει κάποια πράγματα ? Και τι έγινε ? Είπε κανείς ότι είμαστε μηχανές που είναι προγραμματισμένες να μην κάνουν λάθη ? Που ακόμη και οι μηχανές κάνουν λάθη ?
Απογοήτευση λοιπόν και απόρριψη θα νιώσουμε όταν κάποιος από το περιβάλλον μας διαφωνεί με μια σκέψη, με μία μας πράξη, με ένα μας λάθος.
Ο κάθε άνθρωπος δίπλα μας έχει το δικαίωμα να έχει τις απόψεις του. Το θέμα είναι εμείς γιατί να νιώθουμε χάλια, γιατί να πέφτουμε στα πατώματα? Ποιος είναι αυτός που δεν έχει κάνει λάθη στη ζωή του ?
Απογοητεύομαι λοιπόν από τον εαυτό μου όταν του έχω ανεβάσει ψηλά τον πήχη, όταν δεν του αναγνωρίζω το δικαίωμα να κάνει λάθη, όταν αναζητά δικαιολογίες για να καλύψει τα λάθη του και έχει ανάγκη από μια καλή κουβέντα ή εύνοια από το περιβάλλον του. Απογοητεύομαι επίσης όταν με νοιάζει περισσότερο η εικόνα παρά η ουσία. Να ξέρετε πως αν σας νοιάζει τόσο πολύ η εικόνα σας, απλώς είστε «κολλημένοι» γενικά με την εικόνα. Οπότε θα σας νοιάζει και η εικόνα στον περιβάλλοντα χώρο σας. Να ξέρετε πως από μόνη της η εικόνα κρύβει μέσα της υποκρισία και ψέμα. Άρα μήπως ήρθε η ώρα να αναζητάτε την ουσία και την αλήθεια, για να μη βρεθείτε ποτέ ξανά στον δρόμο της απογοήτευσης. Μία λάθος επιλογή σήμερα, μας καθιστά γνώστες και σοφούς για να πάρουμε άλλο δρόμο την άλλη φορά. 

Όσο για την απόρριψη και αυτή βρίσκεται στο «παιχνίδι» της κακής εικόνας που έχουμε εμείς για τον εαυτό μας και πάλι όλο αυτό κρύβεται πίσω από την υποκρισία και το ψέμα. Ο αληθινός άνθρωπος και αυτός που αγαπά την ουσία βλέπει τα πράγματα σφαιρικά και δεν μένει πίσω από μία εικόνα. Μία εικόνα, για παράδειγμα που τη βλέπουμε και δεν της δίνουμε σημασία, είναι όταν το παιδί μας έχει συνάχι και τρέχει η μύτη του. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα απορρίψουμε το παιδί μας ούτε ότι θα νιώθουμε απογοήτευση. Φυσικά δεν θα το κάνουμε να νιώσει ούτε απόρριψη ούτε απογοήτευση. Θα του φερθούμε με περισσότερη αγκαλιά, στοργή και φροντίδα γιατί καταλαβαίνουμε ότι είναι άρρωστο. Αγκαλιά, στοργή και φροντίδα λοιπόν να δώσουμε και σε μας όταν κάνουμε ένα λάθος. Είναι ένα λάθος μόνο, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό μας χαρακτηρίζει ούτε ότι θα μας αλλάξει την εικόνα, παρά μόνο αν εμείς νιώσουμε έτσι.
Υποστήριξε τον εαυτό σου, να θυμάσαι πως όλοι κάνουν λάθη. Να θυμάσαι πως ένα λάθος δεν είναι αυτό που θα καθορίσει την εικόνα σου, όταν αυτή η εικόνα σε καθημερινή βάση έχει τόσα πολλά και σπουδαία που καταφέρνει. Αυτά που καταφέρνεις καθημερινά είναι πάρα πολλά και πολύ σπουδαία. Χαμογέλα στα λάθη και στις γκάφες σου, νιώσε γοητεία που μπορείς να κάνεις λάθη. Να ξέρεις πως όσο πιο πολύ αναγνωρίζεις με αγάπη και στοργή κάθε σου λάθος, τόσο η πιθανότητα να τα επαναλάβεις μειώνεται. Ενώ αν σε μαλώνεις, αν επιτρέπεις τα συναισθήματα απογοήτευσης και απόρριψης να κάνουν την εμφάνισή τους, τότε θα σε κάνει κουμάντο ο φόβος και ο πανικός. Ο φόβος και ο πανικός είναι οι χειρότεροι σύμβουλοι στη ζωή του ανθρώπου, όπου τον οδηγούν να κάνει κι άλλα λάθη και να προκαλεί κι άλλη απογοήτευση, άρα πόνο στον πόνο. Να χτυπάς το πόδι σου και αντί να το προστατέψεις να το ξανά χτυπάς ξανά και ξανά. Οπότε οι πιθανότητες να κλείσουν για πάντα οι πληγές μειώνονται και το να χτυπάμε κατ’ εξακολούθηση είναι πολύ πιθανό. 

Αν τώρα στη ζωή σου συμβαίνουν μικροατυχήματα τόσο σε σένα αλλά και στα πράγματά σου κάνε μία μικρή αναζήτηση να δεις. Πόσο σε φέρνεις σε δύσκολη θέση και πόσο επηρεάζεσαι και «τρέμεις» μην χαλάσει η εικόνα σου και τι θα πουν οι άλλοι. Θα εκπλαγείς από τα αποτελέσματα.

Βάλε στη ζωή σου την αποδοχή και την κατανόηση. Πέτα την εικόνα που σε κρατάει μακριά από την αλήθεια και σε σκλαβώνει σε πόνους. Άλλωστε όπως είπαμε στην αρχή αν ήσουν σε μία ερημιά θα άλλαζε τελείως το τοπίο της ζωής σου κι εσύ θα ήσουν πιο ήρεμος. Η ουσία είναι πως είμαστε όλοι άνθρωποι και όλοι πάνω κάτω λάθη κάνουμε.

ετικέτα ( ελευθερία ) 

Δωροθέα